Wielka księga soków- Pat Crocker

Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), zgodnie z rekomendacją WHO, zaleca spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie podzielonych na 5 porcji. Jedną z nich może stanowić szklanka soku (200 ml). To jednak absolutne minimum. Najnowsze doniesienia naukowe sugerują, że najlepiej spożywać codziennie 7 porcji warzyw i owoców. A nawet więcej!


W dzisiejszym zabieganym świecie większość osób ma problem z uwzględnieniem w swojej codziennej diecie tak dużej ilości warzyw i owoców. Zatem jest proste rozwiązanie, które oferuje nam autor Pat Crocker w książce "Wielka księga soków"- świeżo wyciskane soki, koktajle i mrożone przekąski własnej roboty, to prosty i smaczny sposób na zapewnienie dorosłym i dzieciom zalecanych porcji warzyw i owoców



"Wielka księga soków" Pat Crocker to kompendium wiedzy dotyczące zaleceń żywieniowych w 80 powszechnie znanych chorobach: (np.AIDS oraz HIW, alergie, łysienie, anemia, stany lękowe, zaburzenia miesiączkowania, niepłodność, zaburzenia odporności, zapalenie zatok , żylaki, endometrioza, problemy ze wzrokiem i wiele innych). Autor pokazuje w jak prosty sposób można wspomóc swój organizm w trakcie choroby oraz jak zmniejszyć jej dolegliwości za pomocą naturalnych produktów żywnościowych -warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych i zdrowych olei. Pat Crocker kładzie głównie nacisk na picie świeżo wyciskanych soków warzywno-owocowych. Bowiem soki odgrywają bardzo ważną rolę w utrzymaniu zdrowia i witalności, a co więcej ułatwiają spożywaniu zalecanych według IŻŻ odpowiedniej porcji warzyw i owoców. Świeżo wyciskane soki znacznie lepiej przyswajają cenne substancje odżywcze niż całe owoce. Już jedna szklanka świeżo wyciśniętego soku dziennie przyczynia się do usprawnienia funkcjonowania układu odpornościowego, podnosi poziom energii, wzmacnia kości, oczyszcza skórę i obniża ryzyko występowania chorób!





Dodatkowo w książce znajdziesz ogrom informacji dotyczących wszystkich owoców, warzyw, ziół oraz innych składników. Dzięki temu dowiesz się, jakie mają właściwości zdrowotne, w jakich schorzeniach są zalecane oraz kiedy należy ich unikać i w jaki sposób je przechowywać. Co najważniejsze znajdziesz tutaj aż 350 receptur na wyśmienite soki, toniki, napoje oczyszczające i pobudzające trawienie, herbaty przeciery i koktajle a także doskonałe zamienniki dla kawy, czy herbaty, a także mrożonych przekąsek! Ponadto w książce znajdziesz informacje na temat funkcjonowania wszystkich siedmiu dużych układów w organizmie człowieka, w szczególności zaś na temat ich wpływu na nasze zdrowie, na temat problemów związanych z zaburzeniami ich funkcjonowania oraz zmian w diecie i stylu życia umożliwiających zachowanie optymalnego stanu danego układu.

Całość wzbogacona jest pięknymi i kolorowymi zdjęciami warzyw, owoców, ziół, które z pewnością zainspirują Cię do robienia soków!




Polecam tą książkę każdemu, ponieważ jest to doskonała lektura, która pokazująca w jaki sposób można zapewnić sobie sporą dawkę witamin i składników mineralnych aby żyć długo, czuć się dobrze i być witalnym. Zioła, owoce i warzywa są naturalnym lekarstwem, które stworzyła matka natura- zawierają duże ilości przeciwutleniaczy. Substancje te wspierają procesy odradzania się komórek, przeciwdziałają szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników, które przyczyniają się do niszczenia i szybszego starzenia się komórek.

 "Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby"- Hipokrates

Dietetyk, Agnieszka Nitsu

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz