Test patelni BALLARINI + przepisy


Dostaje od was wiele wiadomości odnośnie patelni, a dokładnie jaką mogłabym polecić do smażenia bez tłuszczu. Szczerze mówiąc, to miałam problem z odpowiedzą na to pytanie ponieważ nie miałam jeszcze do czynienia z bardzo dobrą patelnią. Pamiętam jak około 2 lata temu kupiłam na internecie ceramiczną i bardzo ładną patelnie na której rzekomo miałam smażyć bez dodatku tłuszczu. Zapłaciłam za nią ponad 100zł. Co się okazało, była beznadziejna! Bez dodatku dużej ilości tłuszczu jedzenie sie do niej przyklejało i dosłownie paliło. To była moja jedna z gorszych patelni, więc zrezygnowałam z dalszych poszukiwań i marnowania pieniędzy. Na szczęście firma BALLARINI zaproponowała mi testowanie ich produktów. Bardzo się z tego powodu ucieszyłam, bowiem słyszałam na ich temat naprawde wiele pozytywnych opini.

Dzisiaj przedstawiam wam 2 niezawodne patelnie, które już przetestowałam. Powiem szczerze, że są naprawde świetne i spisały się rewelacyjnie w kuchni.

Pierwszą z nich jest Patelnia granitowa głęboka Ballarini LUCCA GRANITIUM z dwoma uchwytami , która nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich.
Przygotowałam na niej kaszę jaglaną z pieczonymi buraczkami, brokułem i sadzonym jajkiem


Kilka słów od producenta na temat patelni:
-Absolutną nowością w rodzinie naczyń granitowych firmy BALLARINI jest linia Lucca. Solidność, wysoka jakość  i włoski styl – oto,  jak można opisać patelnie Lucca.
-Granitowa powłoka patelni Lucca należy do kategorii non – stick. Oznacza to, ze potrawy nie przywierają do jej powierzchni nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu.
-Zaletą powłoki granitowej jest również łatwość utrzymania jej w czystości oraz oryginalny wygląd. Zawarte w niej cząsteczki mineralne gwarantują wysoką odporność na uszkodzenia i zarysowania.
-Korpus patelni Lucca wykonany jest z wysokiej jakości kutego aluminium. Dzięki temu naczynie nagrzewa się szybko i równomiernie, a przy tym jest lekkie i wygodne w stosowaniu.
-Głęboka patelnia linii Lucca stanowi idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie zarówno nowoczesność, jak i funkcjonalność. Naczynie to świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów  i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb.
-Dwa ergonomiczne uchwyty ułatwią manewrowanie patelnią. Są one wykonane z tworzywa sztucznego i odporne na temperaturę do 160 stopni – możliwość stosowania w piekarniku.

WYMIARY PATELNI GRANITOWEJ:
-Średnica patelni: 24cm
-Grubość dna: 3,8mm

UCHWYTY PATELNI GŁĘBOKIEJ LUCCA:
-Odporność termiczna do 160 stopni- możliwość
zostawienia w piekarniku
-Uchwyty są wykonane z tworzywa sztucznego- orgonomiczne i wygodnie w stosowaniu

MATERIAŁ:
-Patelnia wykonana jest z kutego wielowarstwowego aluminium wysokiej jakości







Moja opinia:
-jedzenie nie przywierało do patelni,
-bardzo szybko nagrzewa się
-jest bardzo lekka i poręczna
-łatwo się ją myje
-jest odporna na zarysowania

Jestem w 100% z niej zadowolona! Moją opinię już znacie, zatem teraz zapraszam na smaczną potrawkę:




Składniki:
-100g kaszy jaglanej
-2 średnie buraki
-1 mała cebula czerwona
-1 ząbek czosnku
-1 duże jajko
-kilka różyczek brokuł
-sól, pieprz

Sposób przygotowania:
-buraki dokładnie myjemy i suszymy. Owijamy w folię alumiową i pieczemy w piekarniku do miękkości (około 30minut). Następnie studzimy i kroimy w kostkę
-kaszę jaglaną prażymy na patelni, następnie płuczemy pod wodą i spowrotem wkładamy na patelnie po czym zalewamy wodą (tak aby tylko przykryć)
-cebulkę i czosnek drobno kroimy, dodajemy do kaszy i przykrywamy pokrywką.
-brokuł kroimy na mniejsze kawałki i po 10 minutach dodajemy do kaszy gotujemy kolejne 10 minut
-po upływaie czasu dodajemy buraki, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy. Dusimy około 10 minut
-wbijamy jajko, przykrywamy pokrywką i czekamy aż jajko się zetnie (około 5 minut)



Kolejnym produktem jest Patelnia granitowa grillowa Ballarini LUCCA GRANITIUM na której przygotowałam faszerowanego grillowanego pstrąga z frytkami z dyni







Kilka słów od producenta na temat patelni grillowanej:

-Na grillowej patelni linii Lucca z łatwością przygotujesz mięso, ryby czy też warzywa – beztłuszczowo i wygodnie. Faktura dna patelni grillowej to charakterystyczne rowki, umożliwiające ściekanie wytopionego tłuszczu. Nadają one przygotowywanej potrawie wygląd dania z grilla. Patelnia grillowa zaopatrzona jest również w praktyczne wyżłobienia z boku, które ułatwiają wylanie nadmiaru wytopionego tłuszczu.
-Korpus patelni grillowej Lucca wykonany jest z wysokiej jakości kutego aluminium. Dzięki temu naczynie nagrzewa się szybko i równomiernie, a przy tym jest lekkie i wygodne w stosowaniu.
-Patelnia zaopatrzona jest we wskaźnik temperatury Thermopoint. Dzięki  niemu z łatwością można określić, kiedy naczynie jest odpowiednio gorące, aby rozpocząć smażenie. Wskaźnik poinformuje nas też, kiedy patelnia ostygnie i można bezpiecznie ją oczyścić.
-Całości dopełnia ergonomiczna, wygodna rączka z tworzywa sztucznego, odporna na temperaturę do 160 stopni.

WYMIARY:
Rozmiar: 28 cm x 28 cm
Grubość dna :3,8 mm

UCHWYT PATELNI LUCCA
-Zaopatrzony we wskaźnik temperatury THERMOPOINT, który sygnalizuje poziom nagrzania oraz wystudzenia patelni.
-Odporność termiczna do 160 stopni – możliwość zastosowania w piekarniku.
-Uchwyt nie nagrzewa się.

MATERIAŁ:
Patelnia wykonana jest z kutego, wielowarstwowego aluminium wysokiej jakości.

Moja opinia:
Faktycznie do grillowania nie trzeba używać tłuszczu, patelnia bardzo szybko nagrzewa się o czym informuje wskaźnik temperatury 
THERMOPOINT. Jedzenie wychodzi wyśmienite, równomiernie zgrillowane. Krótko mówiąc: nie mam żadnych zastrzeżeń!

Teraz zapraszam na pyszną rybę faszerowaną cebulką oraz pietruszką! :)


Składniki:
-2 pstrągi
-kawałek dyni hokkaido
-1 czerwona cebula
-pęczek pietruszki
-sól, pieprz

Sposób przygotowania:
-rybę dokładnie myjemy i suszymy
-cebulę kroimy w piórka, pietruszkę drobno szatkujemy
-rybę faszerujemy cebulką i pietruszką i przyprawiamy
-dynię kroimy na kształ frytek
-patelnię rozgrzewamy
-dynię przekładamy na patelnię i grillujemy do miękkości
-dodajemy rybę i dalej grillujemy

Smacznego!

Na zakończenie mogę tylko napisać, że szczerze i z całego serca polecam produkty tej firmy. Spełniły moje oczekiwania w 100%. Jak dla mnie są numerem jeden na rynku!
Zapraszam do sklepu BALLARINI: (KLIK)

P.S kto ma ochotę na konkurs w którym będzie można wygrać patelnię BALLARINI? :)




7 komentarzy:

  1. Bardzo fajna ta patelnia. Wygląda na solidną, a z tego co wiem to producent cieszy się bardzo dobrą opinią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety, zakupiłam patelnie granitowe tej firmy z serii Portofino i dwie z nich zbrązowiały na dnie po pierwszym użyciu na kuchence indukcyjnej, a producent nie odpowiada od kilku tygodni na reklamację :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Typowy objaw przegrzania patelni. Indukcja potrafi rozgrzac patenie blyskawicznie do 500-600 st.C.
      Zadna powloka tego nie wytrzyma

      Usuń
  3. Całkiem fajnie wygląda ta patelnia. Widziałam też tu https://www.oleole.pl/patelnie,_zwilling.bhtml polecane i dobrej jakości, można mieć dylemat na jaką się konkretnie zdecydować. Na pewno teraz podstawa to powłoka nieprzywierająca i to, żeby na patelni można było smażyć na kuchence indukcyjnej. Spora część patelni umożliwia też pieczenie w nich w piekarniku. Uniwersalne naczynie.

    OdpowiedzUsuń
  4. też mi cząstkowy test patelni... na zasadzie kopiuj ze strony producenta i wklej dla mas.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aaaa te patelnie są genialne w swojej cenie. Ja kupowałem sporo akcesorii kuchennych i naczyń kuchennych jak garnki czy właśnie patelnie Ballarini przez ówczesną stronę ballarini.pl, która przekierowuję teraz na sklep pod nazwą niemieckiego producenta Zwilling

    OdpowiedzUsuń