Spirulina - superfood


Spirulina należy do superfoods, czyli do super żywność, która jest bogata w składniki odżywcze i charakteryzują się wyjątkowymi właściwościami. Ponadto superfoods zapobiega powstawaniu wielu chorób oraz wspomaga ich leczenie.




(zdjęcie pochodzi z internetu)


Spirulina, to słodkowodne mikroskopijne algi żyjące w wodzie o odczynie zasadowym.Ich zielony kolor pochodzi od chlorofilu, zaś niebieski od pigmentu o nazwie fikocyjanina.
Spirulina zawiera nadzwyczajne ilości składników odżywczych, w tym:
  • kompletne i lekkostrawne białko (65-71%). Większość białek spiruliny występuje w forbie biliprotein, które zostały wstępnie przetrawione przez samą algę. Zawiera łącznie 18 aminokwasów, w tym osiem aminokwasów niezbędnych
  • siarkę, która przyczynia się do poprawy kondycji skóry, nadaje włosom połysk, przyśpiesza gojenie ran, a także poprawia czynność trzustki
  • witaminy- A (beta karoten), B1, B2, B6, E oraz K
  • pierwiastki śladowe, 
  • niezbędne kwasy tłuszczowe- jest najlepszym źródłem kwasu gamma-linolenowego (GLA)- substancja ta w największym stopniu obecna jest w mleku matki. Na drugim miejscu jest spirulina. GLA jest istotne dla naszego wzrostu i rozwoju- ma właściwości przeciwzapalne i reguluję gospodarkę hormonalną.
  • kwasy nukleinowe (RDA i DNA), 
  • polisacharydy silnie przeciwzapalne którym przypisuje zdolność wzmacniania tkanek, a zwłaszcza tkanki łącznej, którą czynią bardziej elastyczną i sprężystą- dlatego polecana jest zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie oraz dla osób starszych. mają też silne działanie przeciwzapalne.  
  • przeciwutleniacze- zeaksyna(najwazniejszy przeciwutelniacz poprawiający wzrok), dysmutaza ponadtlenkowa (SOD) (powszechnie uważana za jeden z najwazniejszych dla zdrowia enzymów metabolicznych i przeciwutleniających), fikocyjanina(niebieski pigment pomagający w tworzeniu komórek macierzystych, zwiększa wydolność umysłową), chlorofil (niesamowita substancja wspomagająca produkcję i oczyszczanie krwi o której pisałam tutaj: KLIK)
Spirulina zawiera także witaminę B12, ale na podstawie przeprowadzonych badań przez dra Gabriela Cousensa nie stwierdzono, by obecna w spirulinie witamina B12 przyczyniała się do wzrostu poziomu tej witaminy w ludzkiej krwi
Dodatkowo spirulina wzmacnia układ odpornościowy. Przyśpiesza odpowiedź odpornościową humoralną poprzez większenie produkcji przeciwciał i cytokin, w tym interferonów i interleukin, co pozwala organizmowi lepiej chronić się przed szkodliwymi mikroorganizmami i wirusami.Poza tym skutecznie leczy poważne uszkodzenia wątroby wynikające ze złej diety, alkoholizmu, czy spożywania produktów lub używek niszczących niezdbędne dla oragnizmu składniki odżywcze. Spirulina chroni też nerki przed uszkodzeniem na skutek przyjmowania silnie działających lekarstw.

Badania na szczurach dowiodły, iż spirulina łągodzi reakcje alergiczne poprzez blokowanie uwalniania histaminy zależnie od dawek.
Kolejne badania wykazały, że 270 dzieci żyjących na wysoce radioaktywnych obszarach w okolicach Czarnobylu cierpiało na chorobę popromienną i wykazywało podwyższony poziom immunoglobuliny E (IgE), markera wskazującego na wysoką podatność na alergię. Trzydziestu pięciu dzieciom w wieku przedszkolnym przepisano dawkę 20 tabletek ze spiruliną dziennie. Spożywanie obniżyło poziom IgE we krwi, co z kolei doprowadziło do częściowego ustąpienia reakcji alergicznych.


Przy zakupie pamiętaj o tym, że dobra spirulina powinna mieć świeży zapach.  Psująca się wydziela kwaśną i zjełczałą woń.
Bibliografia:
Paul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia"
David Wolfe "Superżywność jedzenie i medycyna przyszłości"



Dietetyk, Agnieszka Nitsu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz