Rokitnik- leczy, odmładza i regeneruje

Rokitnik jest to roślina z gatunku rodzin oliwnikowatych. Można go spotkać na terenie Europy, Azji aż po Chiny, a także w Polsce nad wybrzeżem Bałtyku po ujście Wisły na wschodzie. Często sadzony jako roślina ozdobna- ma silnie rozgałęziony krzew, wyglądem przypomina wierzbę i może sięgać nawet do 6 metrów wysokości. Jego pęczki są jajowate o złocisto-miedzianym kolorze, a liście krótkie i krótkoogonowe, z wierzchu szaro-zielone, a pod spodem o srebrzystej barwie.

O rokitniku słyszano już w pismach tybetańskich mnichów. Swoją popularność zyskał dzięki Aleksandrowi Wielkiemu- to on ze swoich podboów sprowadził krzewy rokitnika do Europy. Zauważył, że jego żółnierze wyczerpani podbojami i trudami wojny, podjadali maleńkie pomarańczowe owoce i okazało się, że dzięki temu w krótkim czasie odzyskali swoje siły. Podobnie było w przypadku zwięrząt- konie również zajadały się owocami rokitnika, dzięki temu odzyskiwały kondycję po długich wyprawach, a ich sierść była błyszcząca i gęsta.


Starożytni używali owoce rokitnika jako cenny środek leczniczy. Zwłaszcza przy chronicznych chorobach żołądka, dróg oddechowych, wątroby, gośćcu oraz przy poparzeniach skóry. Zaś szpitate w Rosji oraz Chinach z powodzeniem stosują go w leczeniu egzem, poparzeń, uszkodzeń skóry, a także po radioterapii.





Właściwości odżywcze:
Rokitnik jest niepozorną rośliną w której kryje się skrabnica witamin , bowiem w jednym owocu znajdziemy 190 bioaktywnych składników, a w tym mi.in:

  • mikroelementy: potas, żelazo, mangan, wapń, bor
  • związki fenolowe: flawony,  flawonole, proantocyjanidyny, kwasy fenolowe, taniny, garbiniki (kwas galusowy, który indukuje proces apoptozy). Tym związkom przypisuje się działanie: przeciwzapalne (zmniejsza stany zapalne) i antyoksydacyjne oraz regeneracyjne- opóźniają procesy starzenia, wzmacnią naczynia krwionośne, wiążą metale ciężkie. Jednocześnie zapobiegaja utlenieniu się cholesterolu, a także chronią nasze komórki przed nowotworami
  • wolne aminokwasy, których w owocach znaleziono aż 18
  • kwasy tłuszczowe (omega 3, omega, 6 omega 9)
  • witaminy: 
    -Krokitnik zawiera jej więcej niż czarna aronia, jarzębina pospolita, dzika róża czy czarna porzeczka! Witamina K wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi i wzmacnia kości.-Witaminy z grupy Bktóre są odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
    -A- jest jej trzy razy więcej niż w marchewce! Ma wyjątkowo dobroczynne działanie w przypadku raka, guzów i innych chorób związanych z osłabioną odpornością. Co więcej chroni ciało w obrębie powierzchni skóry, tkanek i komórek: chroni błony śluzowe ust, nosa, płuc i gardła, zmniejszając ich podatność na infekcje,-E- jest jej cztery razy więcej niż w nasionach słonecznika! Skutecznie oczyszcza naczynia krwionośne, działa przeciwzakrzepowo i jest odpowiedzialna za utrzymanie i prawidłowy rozwój płodu.
    -C
    która zasługuje a szczególną uwagę, gdyż rokitnik zawiera jej 10 razy więcej niż pomarańcza i więcej niż czarna porzeczka. 
    Nic więc dziwnego, że działa tak silnie na nasz organizm, bowiem witamina C jest niezbędna przy leczeniu pewnych dysfunkcji systemu odpornościowego, włączając w to niektóre postaci raka z uwagi na przeciwutelniające właściwości tej witaminy. Wykazano też, że witamina ta zwalcza objawy alergiczne, wszelkie stany zapalne; żołądka, zębów, przełyku, dwunastnicy, IBS. Ponadto witamina C normalizuje ciśnienie krwi, jest potrzebna do wytwarzania koleganu- białka, które odpowiadzalne jest za dobrą kondycję naczyń krwionośnych, skóry, włosów i kości oraz chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV.
    Co ciekawe- witamina C w rokitniku odporna jest na działanie wysokiej temperatury!



    Podsumowując-  działanie rokitnika na nasz organizm:
  • przeciwzapalnie
  • poprawia pracę mózgu- zapobiega powstawaniu choroby Alzheimera oraz starczej demencji
  • poprawia odporność organizmu
  • zmniejsza ryzyko nowotworów
  • opóźnia procesy starzenia. Działa niczym eliksir młodości
  • neutralizuje toksyny
  • poprawia ogólną kondycję organizmu. Zwłaszcza u osób, którym towarzyszy stres oraz u nałogowych palaczy
  • dodaje witalności i energii
  • regeneruje komórki skóry (skutecznie leczy choroby skóry). Polecany zwłaszcza do wrażliwej skóry
  • działa przeciwbólowo
  • odkwasza organizm
  • zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia
  • dodawany do szamponów, odżywek regeneruje strukturę włosów, nadaje im połysk oraz poprawia ich elastyczność
  • regeneruje błonę śluzową przewodu pokarmowego


    Jak spożywać sok z rokitnika?
    Aby czerpać w pełni z zawartych w nim cennych właściwości należy spożywać go w proporcjach 1:4 z wodą, sokiem jabłkowym albo innym napojem. 

    Przy zakupie pamiętaj o tym aby produkty z rokitnika zawsze były certyfikowane i ze sprawdzonego źródła. Bowiem tylko wtedy mamy pewność, że kupujemy wartościowy produkt pełen witamin i minerałów.
    Polecam szczególnie sprawdzony sklep internetowy Sibeco (KLIK) w którym możesz zakupić ekologiczne produkty rokitnikowe:

    -oleje
    -herbaty
    -soki
    -przetwory
    -suszone owoce





    Dietetyk, Agnieszka Nitsu

    Brak komentarzy :

    Prześlij komentarz