OLEJ Z CZARNUSZKI-NIE TYLKO NA ALERGIE



Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana także czarnym kminkiem (black cumin, khalonji ), od łacińskiego słowa „nigellus” lub „niger”, czyli czarny.
Czarnuszka jest skromną i niepozorną roślinką o niezwykłej mocy. Do dziś mówi się o niej "złoto faraonów", bowiem już w starożytnym Egipcie stosowano nasiona czarnuszki jako lekarstwo na przeziębienia, zaburzenia trawienia, bóle głowy, infekcje, stany zapalne i alergie. Kleopatra stosowała czarnuszkę w celach upiększających i leczniczych
Jej pierwszych wielbicielem był sam faraon Tutenchamon, który wierzył w jej cudowne właściwości do tego stopnia, że nie pozwalał służącym pojawiać się w swoim otoczeniu bez przynajmniej jednej buteleczki leczniczego oleju. Co ciekawe olej z czarnuszki został znaleziony w grobowcu Tutanchamona datowanego na 3300 rok p. n. e, a
Zaś Prorok Muhammad mówił: „czarnuszka leczy wszystko - oprócz śmierci”, a znany ojciec medycyny Hipokrates korzystał z czarnuszki w celu pozbycia się dolegliwości trawiennych
Olej z czarnuszki wykorzystuje m. in. medycyna muzułmańska, grecka, rzymska i Ajurweda.

GŁÓWNE SUBSTANCJE AKTYWNE W OLEJU Z CZARNUSZKI:
 -kwasy tłuszczowe (m.in linolowy, alfa-linolenowy,eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy )
 -fosfolipidy i fitosterole,
 -cenne flawonoidy i saponiny,
 -alkaloidy (m.in. nigellina, nigellamina, nigellidyna, nigellicyna )
 -olejki eterycznego zawierającego m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon,
 -witaminy: A, E, F, B1, B3, B6, biotyna,
 -minerały (m.in. cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas).
Dlaczego warto włączyć do swojej diety olej z czarnuszki?
 -działa antyhistaminowo- poprawia samopoczucie alergikom
 -wspomaga czynności trawienne
 -pomaga w wzdęciach
 -poprawia wydolność płuc, więc jest pomocna dla astmatyków
 -pomocny przy nadkwasocie
 -zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe,
 -zawiera olejek eteryczny zwany tymochinonem, który ma bardzo silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne 
 -zawiera nigellę, która stosowana jest w leczeniu astmy i kaszlu
 -normalizuje ciśnienie krwi
 -działa hepatoochronnie- chroni i odtruwa miąższ wątroby
 -wzmacnia odporność
 -chroni przed wzrostem homocysteiny
 -ma bardzo silne działanie antygrzybicze - już po 3-10 dnia spożywania czarnuszki zahamowany zostanie wzrost patogenów
 -pomaga w chorobach skóry (wypryski, trądzik, łusczyca, poparzenia skórne)
 -zawiera sterol i beta sterol, który działa przeciwobrzękowo
 -pomaga przy zamianach skórnych - przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry , wysypkach, a także przy poparzeniach słonecznych
wpływa na układ rozrodczy- reguluje miesiączki, wspomaga laktację u matek karmiących
 -podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów
zabija bakterie nawet te odporne na antybiotyki, jak: MRSA (gronkowiec złocisty oporny na metycylinę)
 -ma działanie antydepresyjne, uspokajające i przeciwlękowe, ponadto może być skuteczny z zwalczaniu symptomów epilepsji i choroby Parkinsona
 -chroni przed negatywnymi skutkami chemioterapii i radioterapii
Jaki smak ma olej z czarnuszki?
-korzenny, lekko gorzki z lekką pikantną nutą
Kupując olej z czarnuszki pamiętaj o tym, aby był:
-świeży,
-zimnotłoczony, nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony,
-w ciemnej butelce, przechowywany w lodówce i niewystawiony na światło słoneczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz