Białko serwatkowe


Od wielu lat jestem osobą bardzo aktywną, więc moje zapotrzebowanie na białko jest nieco wyższe od przeciętnej osoby, która siedzi na kanapie :). Dlatego też moja dieta wzbogacana jest o dodatkową porcję białka od kulturysta.com.





100% WHEY PROTEIN PROFESSIONAL jest to 100% koncentrat białek serwatkowych (WPC). Zawiera aż 82% białka z dodatkiem tauryny, która wpływa na:
-poziom wapnia w komórkach,
-regulację poziomu i stężenia elektrolitów i kwasów organicznych,
-równowagę wodno-elektrolitowa oraz wpływa n
a
-trawienie pokarmów
Produkt 
dodatkowo zawiera wysoką zawartość aminokwasów rozgałęzionych BCAA, które:
-hamują rozpad tkanki mięśniowej,
-regulują gospodarkę tłuszczową i węglowodanową
-zwiększają wytrzymałość mięśnia)


Ponadto wzbogacone jest w cenną L-glutaminę odpowiedzialną za:
-wzrost tkanki mięśniowej
-przyśpieszenie regeneracji oraz zapobiega przetrenowaniu
-zwiększony przyrost siły


Produkt nie zawiera sztucznych brawników, sztucznych aromatów, aspartamu oraz zbędnych wypełniaczy. Słodzone jest suklarozą z dodatkiem naturalnego aromatu waniolowego.
Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i aktywnością anaboliczną ze znikomą ilością węglowodanów (laktozy).



Kilka słów o tym, czym jest białko serwatkowe:

Białko serwatkowe otrzymywane jest z mleka po przez rozdzielenie twarogu zawierającego głównie kazeinę od serwatki zawierającej laktoglobulinę, laktozę oraz tłuszcze po przez proces miktofiltracji. Proteiny w proszku zawierają głównie odtłuszczone mleko granulowane. Charakteryzują się białka 70 do 100%. Zawarte w pokarmach białko, na skutek wieloetapowych i skomplikowanych procesów technologicznych ulega zagęszczeniu i oczyszczeniu. Odwodnione mleko oprócz białka zawiera dużo tłuszczów i cukrów (głównie laktozę). Ażby uzyskać najwyższą koncentrację białek , z preparatu usuwa się maksymalnie dużo tłuszczów i cukrów. W ten sposób otrzymywane są koncentraty (75-85% białka)

Rola białka:


Białka odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka. Bowiem tworzą część struktury dosłownie każdej komórki i tkanki w naszym organiźmie, łącznie z tkanką mięśniową, narządami wewnętrznymi, ścięgnami, skórą, włosami i paznokciami. Są więc wykorzystywane jako materiał budulcowy. Ponadto:
-regulą ciśnienia osmotyczne,
-biorą udział w krzepnięciu krwi,
-buforują krew i tkanki
-odpowiadają za procesy odpornościowe
-regulują procesy przemiany materii
-biorą udział w wzroście i rozroście nowych komórek w miejsce straconych lub uległych atrofii
-są niezbędne do produkcji wszystkich enzymów organizmu, hormonów (takich, jak adrenalina i insulina) i neuroprzekaźników

Dla stałej odbudowy zasobów białka w naszej codziennej diecie należy dostarczać głównie te aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytwarzać.

Odżywka białkowa umożliwia bardzo szybką dostawę niezbędnych aminokwasów do organizmu, które biorą udział w budowie tkanki mięśniowej:
-leucyna
-izoleucyna
-walina
-lizyna
-metionina
-fenyloanalina
-treonina
-tryptofan

Białko takie jest bardzo szybko trawione i wchłaniane.  Biorze udział w procesach anabolicznych przyśpieszając proces syntezy białek o blisko 70%.  Aminokwasy z odżywek białkowych uwalniają się w różnym tempie, długotrwale zwiększając pule wolnych aminokwasów w komórkach mięśniowych, hamując w ten sposób katabolizm(rozpad) i stymulując anaboliczne procesy odbudowy.

Niepełnowartościowa dieta o zbyt niskiej zawartości białek może być przyczyną biologicznego upośledzenia, przejawiającego się zaburzeniami rozwoju, spadkiem odporności, brakiem inicjatywy, apatią oraz niską wydolnością pracy.

Wrażliwi na niedobory białka są wszyscy wykonujący intensywny wysiłek, w szczególności sportowcy. Dodatkowe proteiny są im niezbędnę, gdyż aktywność wiąże się ze zwiększonym rozpadem białek ( w trakcie treningu i natychmiast po nim), które trzeba uzupełnić. Im bardziej intensywny trening i im trwa on dłużej , tym więcej białek organizm zużywa na produkcję energii.



Dlatego też warto zadbać o dodatkową suplementację w postaci białka serwatkowgo, które możesz zakupić tutaj w promocyjnej cenie: KLIK







Dietetyk, Agnieszka Nitsu

Komentarze

Popularne posty