DIETA FOODMAP



Dieta FOODMAP
 jest szczególnie pomocna przy zespole jelita drażliwego oraz innych zaburzeniach przewodu pokarmowego. Nawet przy zdrowym odżywianiu możesz wzmagać z różnymi nieprzyjemnymi dolegliwościami takimi jak: biegunka, zaparcia, wzdęcia, bóle podbrzusza, skurcze podbrzusza i nadmierna produkcja gazów, Wtedy warto zastosować FOODMAP (fermentable oligosaccharides,disaccharidesmonosaccharides and polyols), czyli dietę o małej zawartości węglowodanów o krótkim łańcuchu- oligo-, di i monosacharydów oraz polioli. FOODMAP to grupa węglodowanów łatwo fermentujących o wysokim ciśnieniu osmotycznym, których to organizm nie jest w stanie łatwo przyswoić w jelicie cienkim. W rezultacie te cukry trafiają do jelita grubego, gdzie podlegają fermentacji bakteryjnej ze wzmożoną produkcją dwutlenku węgla i wodoru. Krótko mówiąc- są idealną pożywką dla bakterii powodujących wzdęcia i gazy nieprawidłową pracę jelit.

Pokarmy o dużej zawartości FOODMAP
-zboża glutenowe (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) a więc wszelkie płatki śniadaniowe, chleby, bułki, ciasta, ciasteczka itd
-rośliny strączkowe
-owoce: jabłka, wiśnie, winogrona, gruszki, arbuzy, dojrzałe banany, awokado, śliwki, wiśnie,brzoskwinie i suszone owoce a także puszkowane owoce
-słodziki: ksylitol, sorbitol, mannitol, czy isomalt
warzywa: szparagi, kapusta, czosnek, por, brokuł, brukselka, zielony groszek, cebula, kalafior
 -miody, syrop z agawy i wszystkie produkty z syropem fruktozowym.

 -mleko lub jego przetwory z wysoką zawartością laktozy
-grzyby
-orzechy nerkowca, pistacje

Pokarmy o niskiej zawartości FOODMAP:
-warzywa: marchew, pomidor, ogórki, papryka, ziemniaki, cukinia, dynia, sałata, kabaczek, bataty,
-owoce- dojrzałe banany, cytrusy, kiwi, mandarynki, maliny, truskawki, żurawina, ananas, kokos,
-jaja
-większość orzechów
-tłuszcze (olej roślinne nierafinowane, masło klarowane)
-ryby i mięso (wykluczając wędliny)
-nabiał- z małą zawartością laktozy np. 
np. śmietanka, czy masło


Po 6–8 tygodniach stosowania diety ubogiej w FODMAP przeważnie ustępują dolegliwości ze strony układu pokramowego. Po tym czasie możesz powoli wprowadzać kolejne rodzaje cukrów i obserwować reakcję swojego organizmu. Dzięki temu sprawdzisz 
na które pokarmy jesteś szczególnie wrażliwy, a które możesz jeść bez ograniczeń.

Komentarze

Popularne posty