Prawdziwy cynamon- jak odróżnić i co w sobie kryje


Cynamon- dlaczego jest tak cenny dla organizmu?

Cynamon jest jedną z moich ulubionych przyraw. Uwielbiam go dodawać do porannej owsianki, wszelkich wypieków i kawy, a w duecie z goździkami daje niezwykły aromat. Idealnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowy, ponieważ działa rozgrzewająco. Poza walorami smakowymi, cynamon jest również cudownym lekarstwem w różnych schorzeniach, ale pod warunkiem, że jest prawdziwy i dobrej jakości.

Jak odróżnić cynamon Cejloński od Cassia?



Czym różnią się?

-cynamon cejloński jest źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia i sporą ilość cennych antyoksydantów(neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia organizmu).
-olejkowi cynamonowemu przypisuje się silne działanie bakteriobójcze, 
grzybobójcze i dezynfekujące, czyli pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych przeziębień i dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji
-dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.
-niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce. 
-napar z cynamonu ma działanie rozkurczowe-łagodzi kobiece dolegliwości związane z bolesnymi miesiączkami i PSM.
-naukowcy z Pakistanu (Peshawar Agricultural University) na podstawie przeprowadzonych badań wysnuli wniosek, że cynamon  minimalizuje rozwój powikłań sercowo-naczyniowych.
-ogranicza wzrost i rozmnażanie drożdżaków np. męczącego wielu ludzi grzyba Candida.
-pomocny w dyslipidemia- skutecznie obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów
-badania naukowe z US Department of Agriculture w stanie Maryland, udowodniły, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych
-ppublikowane wyniki eksperymentu przeprowadzonego z zastosowaniem podwójnej ślepej próby i randomizacji wykazały, że spożywanie 3g cynamonu dziennie może spowodować wyraźne obniżenie poziomu tkanki tłuszczowej u diabetyków.

Natomiast cynamon Cassia jest tani i chiński, zawiera większe stężenie kumaryn(benzo-α-piron) czyli substancji zapachowowych, które mogą uszkadzać wątrobę.

Komentarze

Popularne posty