WOLL Diamond Lite- recenzja patelni

Polski dystrybutor marki WOLL- egustus.pl sprezentował mi patelnię z linii Diamond Lite w celu jej przetestowania, więc dzisiaj napiszę o niej kilka słów.
Jak dobrze wiecie w kuchni spędzam bardzo dużo czasu, więc nie wyobrażam sobie gotowania bez dobrego sprzętu.
Do smażenia i duszenia nie może się obyć oczywiście bez patelni, ale nie byle jakiej- ważne jest to aby nie przywierała i nie przypalała jedzenia dlatego w wyborze sprzętu jestem bardzo wymagająca.
Dzisiaj przedstawię Wam efekty testowania mojego nowego nabytku, który użytkowałam przez kilka tygodni.


Kilka słów od producenta, jak powstają patelnie i garnki:

*Do odlewu naczyń używa się - pochodzącego z niemieckich hut - wysokiej jakości, specjalnego stopu - aluminium. W specjalnym procesie aluminium jest odprężany w celu usunięcia pęcherzyków powietrza, które mogłyby niekorzystnie wpływać na jakość odlewu.
*Następnie korpus naczynia jest utwardzany strumieniem plazmy w temperaturze 20.000 °C.
*Utwardzona specjalną technologią powierzchnia naczynia posiada wbudowane kryształy szafiru. W ten sposób staje się bazą specjalnej, ceramicznej, wysoce odpornej i antyadhezyjnej powłoki NON-STIC.
*Najwyższej jakości stop aluminium pozbawionego pęcherzyków powietrza zapewnia optymalną dystrubucję ciepła, co wpływa na jakość przygotowywanych posiłków, jak również na znaczące obniżenie kosztów energii przeznaczonej do gotowania, czy pieczenia.








Niedawno przygotowałam dla Was przepis na szaszłyki z patelni oraz wegetariańskie kotlety z piekarnika, które były wyborne. 

Do przygotowania tych potraw użyłam patelnię z linii Diamond Lite na której można zarówno smażyć, jak i piec w piekarniku. 








Moja opinia:
1. Patelnia jest bardzo solidnie wykonana i naprawde ciężka, co oznacza, że jest bardzo stabilna i podczas jej użytkowania po prostu nie 'kołysze' się na prawo i lewo

2. Ma głębokie dno, co jest bardzo przydatne, jeśli chcemy usmażyć, upiec lub dusić duże ilości potrawy

3. Patelnia przeznaczona jest do użytku na płytach indukcyjnych oraz na kuchenkach gazowych

4. Jest energooszczędna, ponieważ w błyskawicznym tempie rozgrzewa się. Równomiernie przewodzi ciepło nie pozwalając na jego utratę. Zmniejsza zużycie energii do gotowania o 50-60%, a podczas pieczenia o około 90% oszczędności

5. Długa żywotność produktu- powłoka jest wykonana z ceramiki diamentowej, która jest odporna w dużym stopniu na ścieranie

6. Dzięki technologi NON-STICK można przygotowywać posiłki na małej ilości tłuszczu lub bez niego nie obawiając się oto, że potrawa przyklei się i przypali. Jest to świetna sprawa dla osób, które z przyczyn zdrowotnych nie mogą spożywać tłustych potraw.


7. Podczas pieczenia nie trzeba się martwić o przypalenie rączki, ponieważ jest ona solidna, ergonomiczna i odporna na temperaturę 250C.

Jeśli chcemy możemy ją wypiąć na czas pieczenia dzięki systemowi clik-by-click.

Po upieczeniu wystarczy przypiąć rączkę i można wyjąć gotową potrawę!

8. Powłoka jest wolna od szkodliwych związków PFAO


9. Ma elegancki wygląd

Podsumowując, wszystkie potrawy, które przygotowałam na patelni patelnię z linii Diamond Lite wyszły wzorowo. Potrawy nie przywierały, upiekły się i usmażyły równomiernie. Dzięki temu zachowały swój cenny wygląd, smak oraz aromat.
Mycie patelni okazało się bardzo przyjemne- nie musiałam jej myć za pomocą szorstkiej gąbki z dodatkiem płynu. Wystarczyło tylko przetrzeć zwilżonym ręcznikiem papierowym lub szmatką i gotowe!
Szczerze mówiąc, to nie mam się do czego przyczepić. Cena patelni jest dosyć wysoka- 559zł, ale uważam, że lepiej raz zainwestować w dobrą patelnię, która będzie nam służyła na długie lata niż co kilka miesięcy kupować nową o niskiej jakości. 
Chciałabym również zaznaczyć, że producent oferuje 25 letnią gwarancję na równość dna, a 2 lata na uchwyty i powłokę.


Produkt jest wart swojej ceny. Daje słowo-nie zawiedziecie się :)!

Zapraszam na stronę e-gustus

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz