czwartek, 9 lutego 2017

Batony orzechowo-kokosowe







Składniki:
-100g suchej kaszy jaglanej
-3 jajka średnie
-2 łyżki cukru kokosowego lub innego słodziła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-2 łyżki mąki kukurydzianej

masa orzechowa:
-300g masła orzechowo-kokosowego (można użyć orzechowego) (u mnie od BULKPOWDERS)
-40g mąki kokosowej (u mnie od BULKPOWDERS)
-40ml roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego (u mnie od BULKPOWDERS)

polewa czekoladowa:
-40ml oleju kokosowego nierafinowanego
-35g prawdziwego kakao
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu

dodatkowo:
-spora garść orzechów laskowych

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odstawiamy aż ostygnie
-dodajemy resztę składników i dokładnie blendujemy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 30minut , wyjmujemy z piekarnika i studzimy

masa orzechowa:
-masło orzechowe łączymy z olejem i mąką kokosową- całość dokładnie mieszamy
-na spód wykładamy masę orzechową
-całość wkładamy do lodówki na około 2h

polewa:
-olej rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier oraz kakao i całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą

następnie:
-na masę orzechową nakładamy orzechy oraz gotową polewę czekoladową
-całość wkładamy do lodówki na około 1h
-kroimy na małe kawałki

Smacznego i na zdrowie!

9 komentarzy :

  1. Kochamy wszelkie tego typu krajanki :D <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają. :-) Podkradam kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale konkret... te batony rządzą! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują się super, kompozycja orzechów laskowych i banana musi smakować ciekawie. Domowe batony są fajne, bo można je dobrze podzielić i używać jako drobnej przekąski.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis fajny, tylko nie macie serca polecać TAK DROGIE PRODUKTY, jest wiele innych tańszych rozwiązń.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy wybiera takie produkty, które uważa za słuszne :-). Pani/Pan może użyć tańszych- nie widzę żadnego problemu.
      Pozdrawiam serdecznie :).

      Usuń
  6. Szkoda, że nie ma podanych wymiarów blaszki. Zwykle jak znajdę jakiś przepis to własnie brakuje tego "małego" szczegółu. Ale przepis fajny : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, podaję wymiary blaszki: 21x19cm . Pozdrawiam :)

      Usuń