Piernikowy placek ze śliwkami






Składniki:
(blaszka kwadratowa 21x19cm):
-1 puszka białej fasoli (400g, waga po odsączeniu 240g)
-3 duże jajka
-szczypta soli
-40g rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-40g mąki ziemniaczanej/z tapioki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu
-1 łyżka kakao
-2 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru)

dodatkowo:
-kilka dużych śliwek

cukier puder:
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu zmiksowanego na pył

Sposób przygotowania:
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem słodziłą miksujemy na puch, dodajemy odsączoną fasolę i miksujemy na gładką masę
-do masy dodajemy ubitą pianę oraz resztę składników i mieszamy
-śliwki dokładnie myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i delikatnie wbijamy śliwki
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 40 minut i studzimy kilka dobrych godzin
-posypujemy cukrem pudrem


Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

  1. bardzo lubię ciasta z dodatkiem fasoli, pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty