wtorek, 11 października 2016

Imbirowe pancakes jaglane z duszonymi jabłkami


Jaglane placuszki, to idealna propozycja na jesienne śniadanie bądź na deser. Bez dodatku białego cukru i mąki pszennej. Świetnie smakują z owocami, z racji tego, że mamy jesień przygotowałam do nich duszone jabłka z cynamonem, które idealnie komponują się z pancakes :).




Wagę kuchenną możesz kupić w www.sklepgalicja.pl
Składniki:
-60g suchej kaszy jaglanej
-1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
-2 małe jajka
-20g mąki ziemniaczanej/mąki z tapioki
-10g mąki ryżowej

-1-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-olej kokosowy/masło klarowane/smalec do smażenia

duszone jabłka:
-2 duże jabłka
-pół łyżeczki cynamonu
-łyżeczka ksylitolu


Sposób przygotowania:
duszone jabłka:
-jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki
-jabłka przekładamy do garnka, słodzimy, dodajemy cynamon i 1/5 szklanki gorącej wody
-przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości

pancakes
-kaszę zalewamy wodą i ostawiamy na całą noc
-rano odlewamy wodę
-białko jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-żółtko z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch, następnie dodajemy kaszę i dokładnie blendujemy
-masę łączymy z pianą i mieszamy
-dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy
-patelnię rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu
-placuszki smażymy z obu dwóch stron na małym gazie, na rumiany kolor
-gotowe placki przekładamy na talerz- układamy jeden na drugim, a między nimi nakładamy duszone jabłkami

Smacznego i na zdrowie!

15 komentarzy :

  1. Imbirowe w sam raz na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłyśmy je bardzo często :D Trzeba do nich wrócić :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam mąki ryżowej, czym ją zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć mąki gryczanej, jaglanej, orkiszowej,

      Usuń
    2. A można kokosową?

      Usuń
    3. najlepiej kasztanową, z innej mogą nie wyjść :P

      Usuń
    4. Mąką kokosowa mocno chłonie wodę, więc trzeba jej dać znacznie mniej. Tutaj potrzebujemy tylko 10g mąki ryżowej, więc proponuje dać 5g mąki kokosowej- myślę, że się uda. Aczkolwiek bezpieczniej będzie użyć mąki jaglanej, gryczanej, orkiszowej, owsianej- jeśli ma Pani młynek, to może Pani zmielić na mąkę.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Czy kasze trzeba wcześniej przelać wrzątkiem? Żeby pozbyć się gorzkiego smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie czułam goryczy, ale można przelać :)

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, będą jutro na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  7. To ma być surowa kasza ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Taką porcja wystarczy na ile placków?

    OdpowiedzUsuń