Sałatka z pieczonym burakiem, brzoskwinią i soczewicą
Składniki (na 1 porcję)
- 2 łyżki soczewicy
-garść mieszanki sałat
-pół świeżego buraka
-1/3 świeżej brzoskwini
-1 łyżeczka oleju z wiesiołka (u mnie od SemCo)
-łyżeczka dowolnych nasion
-1 ogórek gruntowy
-kawałek cebuli
-sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
-soczewicę gotujemy do miękkości i studzimy
-warzywa i owoce dokładnie myjemy
-buraka obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki i pieczemy 20 min w temp. 180C
-wszystkie składniki układamy na talerzu, posypujemy nasionami, przyprawiamy i polewamy olejem
Smacznego i na zdrowie!
Pieczonego buraka to byśmy mogły jeść nawet solo :D
OdpowiedzUsuńSałatka extra :D