czwartek, 18 sierpnia 2016

Ciasto bounty bez pieczenia (wegańskie i bezglutenowe)








Składniki:

-ciasto:

-100g kaszy jaglanej
-1 szklanka wiórków kokosowych
-8 łyżek mąki kokosowej
-1 puszka dobrze schłodzonego, tłustego mleka kokosowego 400ml
-2-3 łyżki erytrolu

polewa czekoladowa:
-80g gorzkiej czekolady 90% kakao
-60ml mleka kokosowego, które zostało w puszce po wyciągnięciu śmietanki lub wody

bita śmietana:
-1 puszka dobrze schłodzonego, tłustego mleka kokosowego 400ml
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu

dodatkowo:
-2 kostki gorzkiej czekolady potartej na tarce
-1 łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:ciasto:
-kaszę jaglaną prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wrzątkiem (200ml) , dodajemy słodzidło i gotujemy do miękkości
-odstawiamy kaszę aż lekko przestygnie, następnie dodajemy śmietankę z mleka kokosowego (stała część na wierzchu puszki) oraz resztę składników
-całość zagniatamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i przyklepujemy
-ciasto wkładamy do zamrażalnika na 10minut

polewa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewamy mleko i całość dokładnie mieszamy
-odstawiamy aż przestygnie i smarujemy całe ciasto

bita śmietana:
-z puszki wyciągamy stałą cześć, dodajemy słodzidło i miksujemy na bitą śmietanę
-bitą śmietanę nakładamy na ciasto
-posypujemy potartą czekoladą i wórkami

17 komentarzy :

  1. dawajcie przepisy na duze blachy, szkoda w ogole wyciagac miski dla takiego malego ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze mozesz podwoic lub potroic skladniki 😉

      Usuń
  2. Gdzie kupić tłuste mleko kokosowe, jakaś konkretna firma?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można czymś zastąpić mąkę kokosową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić jakąś mąką z orzechów bądź nasion, ale ciasto już nie będzie kokosowe w smaku. Myślę, że fajnie sprawdziłaby się mąka migdałowa, ale ciężko mi teraz powiedzieć jaką ilość musiałaby Pani dać.
      Natomiast inne mąki nie nadają się do spożywania na surowo. Ja użyłam kokosowej, bo najbardziej pasuje mi do ciasta bounty :).

      Pozdrawiam!



      Usuń
    2. Ok, wszystko już wiem. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  4. Nie do końca rozumiem ten przepis :/

    W składnikach na ciasto jest " -1 puszka dobrze schłodzonego, tłustego mleka kokosowego 400ml"
    a w przepisie - "dodajemy śmietankę z mleka kokosowego (stała część na wierzchu puszki)" czyli tylko to co jest na powierzchni ?? nie będzie tego zbyt wiele.
    a potem bita smietana "-1 puszka dobrze schłodzonego, tłustego mleka kokosowego 400ml" i w przepisie "-z puszki wyciągamy stałą cześć, dodajemy słodzidło i miksujemy na bitą śmietanę" .
    To w końcu są potrzebne 2 puszki czy jednak tylko 1, i najpierw dajemy tylko samą smietanką z wierzchu , potem 60 ml mleka, a na koniec stałą część co zostanie w puszce ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      1 puszka mleka jest potrzebna do zagniecenia ciasta (dzięki temu masa będzie zwarta), a druga do ubicia bitej śmietany i to wszystko :).

      Odnośnie polewy czekoladowej, to wykorzystujemy resztę płynu, który został po wyciągnięciu śmietanki z puszki :).

      Czy teraz jest wszystko jasne?

      Pozdrawiam, Aga :)

      Usuń
    2. niestety nie :/ jeśłi chodzi o samo ciasto, to w końcu użyć całą puszke czy tylko śmietanke, i ile tej śmietanki ??bo w-g mnie to na samym wierzchu na górze to będzie tego może łyżka.

      Usuń
    3. Bo ja to rozumiem że do ciasta dajemy tylko śmietankę czyli to co zostanie na górze ?? i to wszystko jeśli chodzi o mleko. Potem 60 ml dajemy do polewy i w puszcze zostaje stała część na dnie i mleko - nie wykorzystane .
      Kolejno do zrobienia śmietany dajemy stałą część z 2 puszki , a tego nie można użyć z 1 puszki ?? no chyba że jednak na ciasto wykorzystujemy całość puszki , jedyni 60 ml zostawiamy na polewę.
      Dałem ten przepis do przeczytania kilku osobom i każdy miał ten sam problem co ja.

      Usuń
    4. Zgadza się do ciasta wykorzystujemy tylko ŚMIETANKĘ, czyli wartswę która jest na górze puszki.
      Następnie do polewy czekoladowej dodajemy to,co zostało w puszce- czyli resztka po wyciągnięciu śmietanki. Można zastąpić zwykłą wodą ;)
      Kolejno do zrobienia bitej śmietany jest nam potrzebna kolejna puszka mleka kokosowego,a dokładnie to śmietanka i to wszystko ;).

      Usuń
  5. Czy śmietana ubije się z miodem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sądzę, ale może Pani dodać miód do polewy czekoladowej :).

      Usuń