poniedziałek, 30 maja 2016

Soja w sosie pomidorowym z curry







Składniki(na 1 porcję):
-ponad pół szklanki passaty pomidorowej
-2 pieczarki
-pół małej cebuli
-1 ząbek czosnku
-pół szklanki ugotowanej soi (u mnie od AGNEX)
-pół szklanki ugotowanej komosy ryżowej (u mnie od AGNEX)
-1 ząbek czosnku
-świeża papryczka chili (ilość według własnych preferencji)
-1/3 łyżeczki czosnku niedzwiedziego (u mnie od AGNEX)
-1/3 łyżeczki curry
-odrobina ziół prowansalskich (u mnie od AGNEX)
-sól, pieprz, erytrol do smaku
-olej kokosowy do smażenia (u mnie od AGNEX)

Sposób przygotowania:
-cebulkę, czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy na większe kawałki i wszystko smażymy na oleju kokosowym
-całość zalewamy passatą pomidorową, dodajemy ugotowaną soją, papryczkę chili. Przyprawiamy i dusimy do momentu, aż otrzymamy gęsty sos
-podajemy z kaszą lub ryżem (u mnie wersja z komosą ryżową)

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze :

  1. Ostatnio soję to tylko w postaci hummusu jemy, więc taką potrawkę szczególnie byśmy sobie zjadły :D

    OdpowiedzUsuń