piątek, 20 maja 2016

Pikantne kotlety ziemniaczano-jaglane ze szczypiorkiem






Składniki:
kotlety:

-300g surowych ziemniaków w skórce
-50g suchej kaszy jaglanej (u mnie od AGNEX)
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki jaglanej
-2 łyżki posiakanego szczypiorku
-sól, pieprz do smaku
-olej kokosowy do smażenia

panierka:
-2 łyżki przyprawy: pomidor z chilli i oregano
(u mnie od AGNEX)
-2 łyżki przyprawy: posypka orion na bazie gorczycy (u mnie od AGNEX)

Sposób przygotowania:
-ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, nastepnie obieramy ze skórki
-kaszę prażymy w suchym garnuszku , zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości
-ciepłe ziemniaki i kaszę łączymy ze sobą i ubijamy tłuczkiem, dodajemy resztę składników i zagniatamy masę 
-oby dwie przyprawy na panierkę mieszamy ze sobą
-z masy ziemniaczanej formujemy kulki, spłaszczamy je ręką i obtaczamy w przyprawach
-patelnię rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu i smażymy z obu dwóch stron na rumiany kolor
-podajemy z ulubioną surówką i sosem

Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz