Domowa nutella z kawałkami orzechów

Mało kto nie lubi nutelli, jest uwielbiana zarówno przez dzieciaki, jak i dorosłych. Przeważnie jest spożywana jako dodatek do kanapek w postaci smarowidła lub wyjadana łyżeczkami ze słoika...ale czy ludzie są świadomi, co kupują? 




 Nutella, to tylko puste kalorie, kopalnia cukru, toksyczne tłuszcze trans, znikoma ilość orzechów i kakao.
Dlatego dzisiaj proponuję Ci rewelacyjny przepis na domową i zdrową nutellę z kawałkami orzechów :)!







Składniki:

-150g suchej ciecierzycy
-10 daktyli
-50g orzechów laskowych (u mnie od BioŻywczy)
-2 łyżki karobu
 (u mnie od BioŻywczy)
-pół szklanki mleka roślinnego/wody (np. ryżowe, sojowe)

Sposób przygotowania:
-ciecierzycę i orzechy namaczamy na całą noc (w osobnych miseczkach)
-rano odlewamy wodę, ciecierzycę gotujemy do miękkości i studzimy
-daktyle myjemy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15minut
-ciecierzycę, daktylę, mleko i połowę orzechów przekładamy do malaksera i blendujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy karob i dokładnie mieszamy
-pozostałą część orzechów drobno siekamy i dodajemy do nutelli. Mieszamy i gotowe!

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz