Wegańskie batoniki bez pieczenia z konopią siewną

Energetyczne batoniki bez pieczenia, jajek, białej mąki i cukru z dodatkiem konopi siewnej i świeżego kokosa. To doskonała i zdrowa przekąska dla każdego, kto ceni naturalny smak. Są słodkie, a dodane do nich ziarenka przyjemnie chrupią podczas jedzenia :).

Konopia nie jest jeszcze tak rozpowszechniona, ale warto włączyć ją do swojego menu i zapoznać się z jej właściwościami. Mianowicie jest lekkostrawna, bogata w pełnowartościowe białko, posiada wszystkie niezbędne aminokwasy i w odpowiednich proporcjach dla naszego organizmu kwasu tłuszczowe (omega 3 i 6). Posiada również m.in w wapń, potas, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B oraz E.



Składniki (na 4 batoniki)
-świeży kokos (będziemy potrzebowali 40g utartych wiórek kokosowych + woda z wnętrza -6 łyżek)
(można użyć gotowych wiórek(bez siarki!), a zamiast wody kokosowej np. świeży sok z pomarańczy)
-4 łyżki mielonego siemienia lnianego + 8 łyżek wody
-łyżka prawdziwego miodu
-100g płatków owsianych
-5 daktyli (można dać inne suszone owoce)
-80g prażonych ziarenek z konopią siewną "Euforia" Ziarenkowo, które można kupić tutajKLIK
-4 łyżki mąki owsianej (możemy zmiksować płatki owsiane)
-2 łyżki roztopionego oleju kokosowego


Sposób przygotowania:
-z kokosa wylewamy wodę. Orzech ma 3 oczka , a jedno z nich jest miękkie. W te oczko wbijamy coś ostrego, robimy dziurkę i wylewamy wodę. Potrzeba nam 6 łyżek.
-kokosa trzemy na tarcę. Potrzebujemy 40g, a z reszty można zrobić wiórki kokosowe.
-płatki owsiane wkładamy na rozgrzaną patelnię i prażymy kilka minut na małym ogniu
-daktyle kroimy na drobne kawałeczki
-siemie lniane mieszamy z wodą
-wszystkie produkty przekładamy do miski i mieszamy. Całość na chwilę odstawiamy. Następnie układamy na foli spożywczej, kroimy na kawałki i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz